Ohjelmointikurssit.com - Kotisivu

Kotisivu

Kotisivu

Sisäänkirjautumisen jälkeen eteen avautuu kotisivu. Sen päätarkoituksena on tarjota linkit omille kursseillesi sekä kurssitarjottimeen, josta voit ostaa lisää kursseja tai tilata demokursseja.

 • Omat kurssit - lista kursseista, joille sinulla on täysi opiskeluoikeus eli jotka olet ostanut.
 • Demokurssit - lista kursseista, joille olet tilannut tutustumisoikeuden.
 • Päättyneet kurssit - lista kursseista, joilta opiskeluoikeus on päättynyt.
 • Kurssitarjotin tarjoaa mahdollisuuden ostaa lisää kursseja tai tilata demokursseja.

Sivun vasemmasta reunasta löytyvät lisäksi oma opiskelijakorttisi, jonka kautta pääset muokkaamaan profiiliasi, sekä Ajankohtaista-palsta, joka tiedottaa järjestelmän toiminnasta.

Ohjelmointikurssit.com - Kurssitarjotin

Kurssitarjotin

Kaikki kurssit käden ulottuvilla

Kurssitarjotin esittelee kaikki tarjolla olevat ohjelmointikielet sekä niihin liittyvät kurssit.

 • Voit vaihtaa ohjelmointikieltä liikuttamalla vaakasuuntaista vierityspalkkia ja klikkaamalla ohjelmointikielen logoa.
 • Kurssin nimeä klikkaamalla saat avattua kurssin tarkemman kuvauksen PDF-muotoisena dokumenttina.
 • Osta-painike vie sinut hankkimaan täyden opiskeluoikeuden kurssille eli maksamaan kurssin valitsemallasi sähköisellä maksutavalla (Nordea, Osuuspankki, Tapiola, Aktia, Nooa, Paikallisosuuspankit, Säästöpankit, Handelsbanken, Ålandsbanken sekä kortit Visa, MasterCard ja Visa Electron).
 • Siirry demoon -painike lisää valitun kurssin demokurssien listallesi ja ohjaa sinut välittömästi tutustumaan kurssiin.
 • Kurssilistauksen alapuolelta löydät linkin WSOYpro Docendo -kirjakauppaan, joka tarjoaa aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.

Ohjelmointikurssit.com - Kurssin etusivu

Kurssin etusivu

Tervetuloa opiskelemaan!

Kurssille siirryttyäsi sinua tervehtii B. Virtanen. Sarjakuva vaihtuu päivittäin ja auttaa ohjelmoinnin opiskelun iloisesti käyntiin.

 • Etusivulla esitetään lisäksi yleisiä tietoja kurssiaktiivisuudestasi sekä mm. onnitellaan syntymäpäivänäsi.
 • Vasemman yläkulman opiskelijakortista pääset muokkaamaan profiiliasi.
 • Opiskelijakortin alapuolelta löytyvän kurssivalikon avulla voit siirtyä luvusta toiseen (numeropainikkeet) tai avata eri toimintoja.

Toimintoja esitellään tarkemmin seuraavilla sivuilla.

Ohjelmointikurssit.com - Teoria

Teoria

Täyttä asiaa

Kurssin teoria muodostuu useista luvuista ja kuhunkin lukuun liittyy monivalinta- sekä ohjelmointitehtäviä. Tekstin lisäksi teoriasta löytyy kuvamateriaalia sekä koodiesimerkkejä seuraavasti:

 • lyhyitä, yhden rivin esimerkkejä
 • täysimittaisia, toimivia ohjelmaesimerkkejä
 • opiskelijan muokattavissa ja suoritettavissa olevia Edit & Execute -esimerkkejä (ks. seuraava sivu)

Huomaa myös, kuinka luvunvalintapainikkeiden värit vaihtelevat. Sininen väri tarkoittaa lukua, josta ei ole tehty vielä yhtään tehtävää, keltainen lukua, josta on tehty osa tehtävistä ja vihreä lukua, josta on tehty kaikki tehtävät.

Ohjelmointikurssit.com - Edit & Execute -esimerkit

Muokattavat esimerkit

Koodaa ja kokeile

Kurssiteorian seassa olevat Edit & Execute -esimerkit tarjoavat mahdollisuuden muokata valmista koodia ja kokeilla tämän vaikutusta ohjelman suoritukseen.

Edit & Execute -esimerkin tunnistaa koodintäyteisestä koodieditorista, jonka alapuolella on kaksi painiketta:

 • Palauta alkutila
 • Käännä & suorita

Palauta alkutila -painike palauttaa esimerkkikoodin alkuperäiseen tilaansa, joten voit helposti aloittaa ohjelman muokkaamisen alusta.

Käännä & Suorita -painike käynnistää ohjelman suorituksen ja avaa uuden ikkunan, josta näet suorituksen etenemisen. Voit myös antaa ohjelmalle syötteitä, jos se sellaista pyytää.

Edit & Execute -esimerkeistä esitetään usein myös esimerkkitulostus koodieditorin alapuolella, joten voit helposti vertailla muokatun ohjelman tulostusta alkuperäiseen.

Ohjelmointikurssit.com - Monivalintatehtävät

Monivalintatehtävät

Valitse tarkasti

Monivalintatehtävien kysymykset liittyvät läheisesti teoriaan ja testaavat yleistiedon lisäksi myös opiskelijan ohjelmointikielen syntaksin tuntemusta.

Monivalintatehtävä valitaan yläreunan vaakasuuntaisesta numeropainikerivistä. Sininen väri kertoo tekemättömästä tehtävästä, vihreä oikein ratkaistusta tehtävästä ja punainen väärin vastatusta tehtävästä.

Vastaamisen jälkeen opiskelijalle esitetään saatu pistemäärä sekä kerrotaan oikea vastaus, jos opiskelijan vastaus oli väärin.

Ohjelmointikurssit.com - Ohjelmointitehtävät

Ohjelmointitehtävät

Koodaa oikea ratkaisu

Myös ohjelmointitehtävät liittyvät läheisesti kunkin teorialuvun tekstiin. Ohjelmointitehtävä rakentuu kolmesta välilehdestä:

 • Tehtävänanto
 • Ratkaisu
 • Testaus

Tehtävänanto antaa opiskelijalle tehtävän ja näyttää usein ohjelman esimerkkitulostuksen.

Ratkaisu-välilehdellä päästään koodaamaan eli näytetään koodieditori, johon opiskelijan tulee laatia ratkaisunsa.

Testaus pitää sisällään juuri sitä mitä nimikin sanoo - ohjelman testausta. Opiskelijan kirjoittama koodi käännetään palvelimella ja suoritetaan, ja opiskelijalle näytetään suorituksen edistyminen. Jos lähdekoodissa tai suorituksessa ilmenee virheitä, kerrotaan sitä opastavin tekstein. Nähtävillä on myös kääntäjän virheilmoitus.

Ohjelmointikurssit.com - Lisämateriaali

Lisämateriaali

Linkit ja tiedostot jakoon

Lisämateriaali jakaantuu kahteen osaan: Linkkilistaan ja Tiedostoihin.

Linkkilistalta on avattavissa valmiita aiheeseen liittyviä linkkejä. Nämä liittyvät yleiseen ko. ohjelmointikielen tuntemukseen, oppaisiin ja artikkeleihin sekä koodiesimerkkeihin. Lisäksi opiskelija voi tallettaa omia linkkejään, jolloin kertaalleen löydettyihin sivustoihin päästään helposti käsiksi miltä tahansa koneelta Ohjelmointikurssit.com-palvelua sitten käytetäänkin.

Tiedostot-ominaisuus vastaa linkkilistaa, mutta se sisältää tiedostoja. Valmiina tiedostoina tarjotaan mm. ladattavia koodiesimerkkejä ja lisäksi opiskelija voi tallettaa palvelimelle omia tiedostojaan.

Ohjelmointikurssit.com - Oma nurkka

Oma nurkka

Tieto on valtaa

Oman nurkan sisältö jakaantuu Lisämateriaalin tapaan kahteen osaan: Suorituksiin ja Tilastoihin.

Suorituksista voit seurata omaa edistymistäsi kurssin luvuissa ja niiden tehtävissä. Ensin valitaan haluttu luku, minkä jälkeen eteesi avautuvat kyseisen luvun tehtävät. Tältä välilehdeltä pääsee edelleen tarkastelemaan yksittäistä tehtävää ja yrittämään sen ratkaisua, jos tehtävä on vielä tekemättä.

Tilastot-toiminnon avulla voit seurata muiden Ohjelmointikurssit.com-palvelun käyttäjien edistymistä kurssin luvuissa.

Ohjelmointikurssit.com - Kysy tutorilta

Kysy tutorilta

Tiukan paikan tullen...

Kysy tutorilta -ominaisuus mahdollistaa kysymysten esittämisen Ohjelmointikurssit.com-palvelun ylläpitäjille.

Kysymyksen voi kohdistaa johonkin tehtävään tai kysyä yleisesti esimerkiksi tarkennusta teoriaan. Kysymyksiin vastaa aina kunkin aihealueen asiantuntija ja vastauksen saa viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Ohjelmointikurssit.com - Vapaa harjoittelu

Vapaa harjoittelu

Harjoittele rajoitteitta

Vapaa harjoittelu vapauttaa ohjelmoinnin opiskelusi täysin antamalla mahdollisuuden luoda täysimittaisia sovelluksia. Käytettävissäsi on erityinen ohjelmoinnin kehitysympäristö tärkeimpine ominaisuuksineen.

Voit luoda useita eri projekteja ja edelleen niiden sisään useita eri tiedostoja. Tämä mahdollistaa ohjelmien täydellisen hajauttamisen eri tiedostoihin, kuten ohjelmat todellisuudessakin laadittaisiin.

Koko projektin tai yksittäisen tiedoston voi antaa palvelimelle käännettäväksi ja suoritettavaksi. Näet ohjelman suorituksen välittömästi erillisessä ikkunassa, Edit & Execute -esimerkkien tapaan.

Ohjelmointikurssit.com

Aloita ohjelmoinnin opiskelu jo tänään!

Tilaa ilmainen opiskeluoikeus jollekin
demokursseistamme tai osta kursseja

Rekisteröidy nyt!